Schrijf mee aan de gedichtenwedstrijd Stop Discriminatie!

Schrijf jij dat mooie pakkende gedicht over het thema: Stop Discriminatie? Lees snel meer over deze bijzondere en inspirerende gedichtenwedstrijd die de hele zomer duurt!

In dit artikel informatie over een bijzondere gedichtenschrijfwedstrijd: Stop Discriminatie.

                                                                     

DISCRIMINATIE

 

Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen vanwege bepaalde kenmerken. Het betekent: het maken van onderscheid tussen mensen of groepen en het anders behandelen van groepen of mensen op basis van uiteenlopende kenmerken zoals:

• Geboorteland • Geloof • Afkomst • Ras • Politiek • Religie • Sociale gewoonten • Seksuele geaardheid • Taal • Handicap • Leeftijd

Discriminatie is een uiting van onverdraagzaamheid. Dit uit zich maar al te vaak in vooroordelen. Discriminatie staat het grondbeginsel dat zegt dat alle mensen gelijk zijn, in de weg. De gevolgen zijn vaak niet alleen een afzonderlijke behandeling, maar ook het ontbreken van rechtvaardiging voor deze aparte behandeling.

                   

TWEE HELDEN DIE STREDEN/STRIJDEN TEGEN DISCRIMINATIE EN RACISME

Martin Luther King

     

 

‘Ik heb een droom dat op een dag dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar credo zal naleven: “Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn”. Ik heb een droom dat op een dag, op de rode heuvels van Georgia, de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat, die blakert in de hitte van onrecht en blakert in de hitte van onderdrukking, veranderd zal worden in een oase van vrijheid en gerechtigheid.  Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar naar inhoud van hun karakter. Ik heb een droom vandaag.’

Nelson Mandela

 

Zijn citaat: Niemand is geboren met haat vanwege de kleur van zijn huid, zijn achtergrond of zijn religie. Mensen moeten leren om te haten, en als je leert te haten kun je leren om van mensen te houden. Want liefde is iets natuurlijks en meer voor de hand liggend bij een menselijk hart.

 

                                                              

EEN  BIJZONDER  PLAN

Dit is een oproep aan iedereen die graag schrijft te vragen een bijdrage te leveren om het thema discriminatie onder de aandacht te brengen. Racisme is o.a. een uiting van discriminatie. Discriminatie is veel breder en speelt zich op vele vlakken in de samenleving af.  Middels een gedicht kun je kenbaar maken wat dit thema jou doet en welke rol het in jouw leven speelt. Een thema dat altijd actueel blijft om een betere samenleving tot stand te brengen. Hoe zou het zijn: een wereld zonder angst,  zonder oorlog,  zonder rassenhaat, zonder veroordelingen van anders denkenden of anders gelovigen?

GEDICHTENWEDSTRIJD  STOP DISCRIMINATIE

 

Jouw gedicht bevat maximaal 10 regels. Het hoeft niet te rijmen. Ter inspiratie: wat kun je eventueel in het gedicht verwerken?

• Wat doet discriminatie jou • Heb jij er last van • Hoe stop je het • Hoe ervaar je het • Hoe ga je ermee om • Hoe zou de wereld er uit zien zonder discriminatie • Wat kun je er aan doen

Schrijf het mooi beeldend op. Grappig, humoristisch, spitsvondig, ontroerend, aangrijpend, betoverend, wonderlijk, hartverscheurend, hoopvol, liefdevol, genezend, enz.

                                                                             

HOE ZIT DEZE GEDICHTENWEDSTRIJD IN ELKAAR?

1e ronde : klik op:  https://sites.google.com/site/artikeladvies/gedichtenwedstrijd-stop-racisme   en typ of plak je gedicht in het inzendformulier Je krijgt bericht of jouw gedicht op de website wordt geplaatst. 2e ronde: is jouw gedicht  geselecteerd en staat hij op de website van Schrijfatelier Alicia, dan worden uit de inzendingen uiteindelijk weer twee prijswinnaars uitgekozen. De uitslag van deze wedstrijd komt op 30 september a.s. en de prijswinnaars worden gebeld. De eerste prijs is een online schrijfcursus , de tweede prijs is de bundel  ‘Duistere Signalen’, met heerlijke spannende verhalen van bijna 300 pagina’s dik. Verdere info is op de website te lezen.

 HIERBIJ WIL IK GRAAG DEZE WEDSTRIJD OPENEN MET HET EERSTE  (EIGEN) GEDICHT      

      

                                                

Er zit een ster op je jas

zwaar om te dragen

stralen kan je niet meer

altijd bang geplukt te worden

zwarte laarzen in het donker

de trein zo vol

met handen die reiken

naar

V R I J H E I D

 

 

Wie volgt?

 

http://www.schrijfatelieralicia.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s